2020. április 22., szerda

Novellapályázat - Őrmező, 2016

A most olvasható novellám 2016-ban került a Bizzarium online novellás kötetébe.


Őrmező

Csendes helyen élek a város szélén, ahol már több a zöld, mint az épület, de a lakcímkártyám szerint még jogosan állítom, hogy a fővároshoz tartozom. Valójában egy igazi határvidék, átjáró, vagy még inkább egy váró.
Persze nem állítottam mindig ennyire magabiztosan, hogy hol is élek, évekkel ez előtt néztem utána, mikor arra ösztökélt a dédim, hogy ezt érdemes lenne megtenni. Dédim akkor már három éve halott volt.

Jobban is figyelhettem volna a jelekre, láttam már elég thrillert és paranormális jelenségekkel foglalkozó filmet, bár sosem értettem, hogy a természetben előforduló dolgokról hogy állíthatjuk, hogy „természetfeletti”. Az a természet része, legfeljebb az értelmünket haladja meg. A családunkban ezt úgy mondják: érezni kell. Viszont a fekete macska, aki minden este a füves tér felől jött jobbról és előttem áthaladva a fehér kerítéslécek között eltűnt a szemközti kertes ház pincéjében nagyon is valóságos volt. A babonások persze azt mondták volna nagy rikoltások közepette, hogy: balszerencséd lesz! De hát az a macska ott lakott, abban a pincében, az csak nem balszerencse, hogy minden este hazamegy! Minden este előttem. Akármelyik órában érjek is oda.

Minden a konyhában vált világossá. Igen, mosogatás közben. Az égők nem villogtak, hidegebb sem lett és nem tört össze semmi hirtelen és megmagyarázhatatlanul. Egyedül a piros nyelű seprű vágta magát a földhöz, majd szentség illat nyomta el a Pur mosogatót. Ezt az illatot nem lehet beazonosítani, egyedül templomban érezni, de nem csak a tömjén kesernyés illata, annál sokkal mélyebb. Szentség és gyöngyvirág illat érkezett a sárgára kopott radiátor felől, holott az egész lakásban nem használtam ilyen illatosítókat. De nem akartam odanézni, valami megtévesztette az orrom, a tárkony és citrusos mosogató kémiai találkozása léphetett olyan kölcsönhatásba, ami ezt a keveréket eredményezte.
Ekkor fehér alakot láttam a szemem sarkából a radiátornál. Ami lehetett a kiszabadult, szőkés tincsemen megcsillanó lámpafény is. Vagy a keret nélküli szemüvegem széle. De nem az volt, a legbensőmben éreztem. Mint amikor az ember nem látja, vagy hallja, csak érzi, hogy áll mögötte valaki. Mély levegőt vettem és szembenéztem képzeletem tárgyával:
- Dédi, te vagy?
Csak kicsit éreztem hülyén magam, amiért egy üres lakásban mosogatólétől csöpögő sárga gumikesztyűben állva a falhoz beszélek. De ekkor meglebbent a függöny jobb oldala. A kalocsai mintás sötétítőre minden szál virágot a család női tagjai hímeztek, akár egy boszorka család ereklyéje is lehetett volna, de mi eddig csak hétköznapi rendeltetése szerint használtuk. Mégis végiglúdbőrzött a karom és szinte levetette rólam a kesztyűt. Éreztem, hogy a szívverésem is gyorsult miközben odaléptem a függönyhöz. Észre nem vett mintát kerestem rajta, egy élénkebb virágot a napszítta margaréták közt, de semmi. Ekkor ismét megcsapott a szentségillat és meglebbent a függöny, mintha valaki alulról meghúzta volna. Félrehúztam és kinéztem az ablakon, szemben Gazdagrétet világította meg a hanyatló nap, a beszigetelt panelcsodák vérvörösen hányták vissza a sugarait.
- Mit szeretnél mondani? – suttogtam magam elé. A gyöngyvirágillat szinte végigcirógatta az arcom, majd eltűnt, mintha sosem lett volna. Mélyeket szippantottam a levegőből, de csak a citrus illatot éreztem.
Gazdagrét. Őrmező.
Lenéztem a földre, ahol egy fém golyó gurult az asztal alól a lábam elé. Ezt nem tekintettem paranormálisnak, mert megszoktam, márpedig ami megszokott, az saját világunkban normálisnak minősül. Bár ezek a golyók, amik pár hónapos rendszerességgel felbukkantak a lakás különböző szegleteiben, ismeretlen eredetűen voltak. Tulajdonítottam már isten tudja, milyen csapágy golyónak, körömlakkban fellelhető csomósodás gátlónak, habár sosem ürítettem ki egy üveget sem. Így csak gyűltek a fél centi átmérőjű ezüst golyócskák, mert azt terveztem, hogy egy ékszerész majd megmondja, milyen fémből vannak. A mostanit is felvettem és miközben átsétáltam a szomszéd szobába, hogy a többihez eltegyem, a jelenésen morfondíroztam. Mégis csak a dédi lehetett, de vajon mit szeretett volna mutatni Gazdagrétről és mi köze az ezüstös golyókhoz, amik amúgy még életében is megjelentek a lakásban?
Fejcsóválva mentem vissza a konyhába és eltökéltem, hogy később utána járok, mi állt Gazdagrét helyén, mielőtt lakótelep lett belőle. Egyéb ötletem legalábbis nem volt. Ezen morfondíroztam miközben felnéztem a radiátor és ablak felé, de egy ütést kihagyott a szívem és kirázott a hideg, ugyanis mintha egy férfialakot pillantottam volna meg a radiátor előtt, akinek ugyan nem láttam az alakját, mégis éreztem a jelenlétét és éreztem, hogy kifejezetten engem néz. Páni félelem lett úrrá rajtam, hamarjában bekapcsoltam a rádiót és az összes lámpát is felkapcsoltam, ittam egy kis vizet, de minden másodpercben a radiátort figyeltem, akár egy ideges madár egy új terepen. Dédi még megjelenhet, az ellen semmi kifogásom, de ez az idegen megijesztett, ráadásul nem tágított, így végül én rohantam át zaklatottan a lakás legtávolabbi sarkába, bevetettem magam a kényelmes sárga fotelágyba, állig betakaróztam egy lila pléddel és onnan kémleltem az üres szobát, de itt a szőnyegek és könyvek között minden meghittnek és barátságosnak tűnt. Igaz, innen nem is láttam Gazdagrétre. Valami mégis ott vibrált a levegőben, ezért felkaptam a mellettem álló kerek asztalkán bámulatos módon felstócolt könyvkupacról a hozzám legközelebb eső könyvet, találomra felcsaptam és olvasni kezdtem, hátha akkor megnyugszom.
A szavak értelme nem állt össze a fejemben, alig rágtam át magam két oldalon és kezdtem megnyugodni, mikor kiégett a villany. Ami normális. Viszont ismét jött a szentség illat, lassan kúszott felém a konyha felől, míg végül betöltötte az egész szobát. Ami annyira már nem megszokott.
- Jól van! – kiáltottam fel és letettem a könyvet, áttrappoltam a számítógéphez és bekapcsoltam. Míg beindult ez az ősrégi masina kimentem a konyhába egy pohár vízért, és csak mikor a csapnál álltam jutott eszembe, hogy úgy oldalaztam be, mintha legalábbis állt volna valaki a radiátor mellett. Óvatosan, lépésről lépésre közelítettem felé, közben mélyet szippantottam a levegőbe és elképzeltem magam egy külső szemlélő szemszögéből, hogy mennyire bénán nézhetek ki, amint az üres lakásban a levegőt szimatolva közeledek a fal felé. De akkor megéreztem a kesernyés, pacsulival kevert férfi illatot, amilyen parfümöt nem éreztem korábban soha. Óvatosan eltávolodtam és besiettem a szobába. Szerencsére ez a jelenés nem követett, mintha dédi azt kérte volna tőle, hogy várjon ott, a helyén. Dédi nagyon udvarias tudott lenni, ha kellett, viszont ha úgy tetszett, neki van igaza, hát jottányit sem engedett, ezért megkérdeztem:
- És most?
Hullám kúszott végig a függönyön, mint mikor közvetlenül a víz felszíne alatt úszik végig egy hal, és mikor függöny az íróasztalomhoz ért, megállt. Engedelmesen leültem, megnyitottam a google-t és elkezdtem keresni Gazdagrét történetét, de az ablakom előtt lógó kék szélcsengőm megcsendült, mire felnéztem és a tetején lévő szélkakas ezúttal az ablakomból látható alig húsz méter magas dombra mutatott. Arra a dombra, ami Gazdagrét és Őrmező közt húzódik és habár tudom, hogy több építkezést is terveztek a lábánál elterülő síkságra, egyik sem valósult meg, így érintetlenül állt a város határán. Ezért taktikát váltottam és Őrmező történetére próbáltam rákeresni.
Csekély sikert értem el. Római és avar kori temető, Árpád-kori település – temetővel, ami az én szempontomból mind ígéretesen hangzott, de az illatot nem magyarázta -, tatárjárás, majd 18. század. Ezen a ponton éreztem, hogy hézagos a leírás, hiába próbálta a szerző annyival eltussolni az esetet, hogy mocsaras vidékké vált, amit később feltöltöttek és kedvelt borvidék lett. Az a domb nem hagyott nyugodni. Gazdagrét régen Nevegy volt, Őrmező pedig Áronfölde, ám mindkét település rejtélyes módon a semmivel lett egyenlő mind régészetileg, mind a köztudatban. De hogy lehet, hogy csak így eltűnjön két település a városhoz ennyire közel? A dombokról remek kilátás nyílt védelmi szempontból, kizártnak tartottam, hogy feladták volna őket. Csakhogy a két lakótelep építése során elvileg minden temetőt feltártak, kivéve persze a dombot, ami ott állt előttem érintetlenül és a késő délutáni nap fénye élesen rajzolt ki rajta minden árnyékot.
Próbáltam még Áronföldére rákeresni, teljes sikertelenséggel, a szobában töményre duzzadt szentségillaton pedig úgy sejtettem, a szellőztetés sem segítene. Szinte magam előtt láttam dédi takaros kontyba csavart ezüsthaját és hozzá a szigorú tekintetét, amint földig érő galambszürke fűzős ruhájában csípőre tett kézzel várja, hogy mozduljak végre.
Több se kellett, tenyerembe borítottam az összegyűjtött fém golyókat, figyeltem egy ideig, ahogy a bevilágító fény visszacsillan a felszínükön, majd beleöntöttem egy kis szütyőbe és az oldalt vetős barna táskámba dobtam, felhúztam egy sportcipőt, vettem a kabátom és kinyitottam az ajtót. Amikor kiléptem a lakásból és visszafordultam tudtam, hogy a két vendégem követ így megvártam, hogy kijöjjenek a lakásból, csak utána zártam kulcsra az ajtót. Ki tudja, dédi mit tesz legközelebb, ha az orrára csukom az ajtót, mindig is hiú asszony volt.
A liftben nem éreztem őket, viszont amint kiléptem a kapun és a kertes házas övezet felé vettem az irányt ismét körülölelt a gyöngyvirág, pacsuli és szentségillat triumvirátusa amitől úgy éreztem magam, akár egy megbélyegzett. Azt gondoltam, az emberek biztos kigúvadt szemmel fognak utánam fordulni ennek a furcsa illatkombinációnak a nyomán, de ők megszokott módon siettek haza a csípős őszi délutánban, a kutyasétáltató csoport pedig észre sem vett, egyedül az állataik – tacskók, csivavák és egy tekintélyt parancsoló vizsla – fordultak felém és járt tekintetük köztem és a körülöttem lévő kísérőim közt. A vizsla végül felvonyított, mire sietősebbre fogtam a lépteimet és fázósan dugtam zsebre a kezem.

Tízpercnyi sétára volt mindössze a terület, a kertes házak után már csak egy felüljáró elhagyatott alagútján kellett átmenni és kitárult előttem a természet, de ezúttal nem gyönyörködtem a szépségében, ugyanis a domb hozzám közelebbi oldala már sötétbe borult. Találomra indultam el egyenesen át a réten, a farmerom szárát minden lépésnél végigkaristolták a száraz, megkövült kórók. A délután fényében igen nagy teljesítménynek számított, hogy megpróbáltam ezt a folyamatos karistoló sercegést nem földből előnyúló csontváz-kezeknek betudni és ekkor örültem igazán a szentségillatnak. Olyan zombis könyvre nem emlékszem, amiben ez a kettő egyszerre jelen lett volna. De várjunk csak. Az illat eltűnt. Tétován megálltam és körülnéztem. A síkság közepén álltam, ha folytattam volna az utam, akkor lett volna egy ösvény, ami felvisz a meredek domb tetejére, csakhogy a kísérőim nélkül mi értelme lett volna felmennem? Így visszafordultam és folyamatos szimatolással tíz lépés után meg is találtam őket. Szél futott át a rét felett és jobbra terelt Gazdagrét irányába, a domb közepe felé, ahol csak egy bozótos dzsungel ígérkezett, de én már csak vállat vontam és követtem őket.
A fák között bizonyosodtam meg róla, hogy igazán érdemes lett volna kesztyűt és zseblámpát hozni. Felfelé másztam és a karnyi vastag fatörzsekben találtam kapaszkodót, miközben azon gondolkodtam, mikor telepíthettek ide fákat, hiszen fiatalok voltak, de mióta itt lakom biztosan beborították ezt a dombot. Meg-megcsúszva haladtam felfelé, de az egyre sűrűsödő sötétben megbotlottam és elestem. Bosszúsan néztem vissza a kőre, de gyanúsan nézett ki, ezért közelebb hajoltam, hogy alaposabban szemügyre vehessem. A nap immár teljesen lement, viszont a hold felkelt, így segítségemre volt. A kő, amiben megbotlottam egymáshoz tapasztott kövek sorához tartozott. Kezemmel söpörtem le róla az avart tessék-lássék módján csak hogy megtudjam, tényleg épületromot, vagy kerítés maradványt fedeztem fel. Munkám koronájaként fél órával később jó pár méter hosszú fal húzódott előttem egészen a domb tetejéig. Fent kinyújtóztattam a hátam és végignéztem a tájon, majd vissza a fás rész felé. Egyenesen vezetett a fehéres kőből épült kerítés, nem is értem, hogy nem fedezte fel még senki előttem. A fák kopasz ágai közt most már a nap teljes erejét visszatükrözte a telihold, ahogy dédi is közvetítette nekem a férfi kérését. Ekkor láttam meg a fehér falon egy árnyfoltot, nagyjából a kétharmadánál. Márpedig ha kerítés van, háznak is kell lennie, ezért fáról fára visszacsúszkáltam az avaron, közben összeszedtem egy seprűre való ágat és elkezdtem keresni.
Ezúttal tovább tartott, míg a háborítatlan erdőben nyomra bukkantam, de amit találtam, attól ismét csak kirázott a hideg, ugyanis a fehér kövek közt, ami valaha egy ház fala lehetett, egy koponya állt ki a földből. Félelemmel vegyes kíváncsisággal söpörtem le róla a leveleket, mire a teljes csontváz vált láthatóvá. Úgy sejtettem, vagyis inkább a hely sugallta, hogy ez egykor valóban őrhely volt, de hogy ki felejtette itt ezt a férfit, azt nem tudhattam. Közelebb hajoltam hozzá, de a ruhái és mindene már az enyészeté lett, egyedül a bordái alatt csillant meg három ezüstgolyó. A táskámból kivettem a szütyőt és mellé tettem a földre a tartalmával együtt, majd fogtam az ágaimat és földet kezdtem kotorni a csontvázra, hogy megadjam neki a végtisztességet, hiszen egyetlen szellem sem szeretne mást, csak békét.

            Csak akkor hagytam ott a sírhantot, miután megbizonyosodtam róla, hogy jó ideig nem moshatja le az eső a földet róla, ráadásul néhány követ is tettem rá és elmondtam a biztonság kedvért egy Mi atyánkot. Ha dédivel jött a szellem, keresztény kellett, hogy legyen. Az ima végén megszűnt a pacsuli és gyöngyvirág illat is és már csak a fanyar avar vett körbe, a hold magasan járt az égen, én pedig könnyű szívvel lépdeltem hazafelé át a réten azzal a kétes dicsőséggel a szívemben, hogy megadtam a végtisztességet Őrmező utolsó őrének.

Hazaérve ahogy nyitottam az ajtót eszembe jutott, hogy húzódtam félre a két szellem elől és elmosolyodtam az emléken. Dédi csak segített egy idegennek, ez épp rá vallott. Levettem a kabátom, felakasztottam a fogasra és mentem is inni a konyhába. Két pohár hűvös víz tette csak helyre a lelkivilágom és előre örültem gondolván, hogy megszűnt a lakásban a fém lövedékek szaporodása, de amikor a radiátorra néztem, egy addig nem látott megfakult csipkedarabot pillantottam meg a földön. Nagy sóhajjal emeltem fel és egyéb támpont híján betettem a dobozba, amiben eddig a golyókat gyűjtöttem.