2020. július 16., csütörtök

Novellapályázat - Tav_sz, 2020

Az alábbi novellám a Litera-Túra Kiadó Kigondolt kabát című antológiájában jelent meg 2020. májusban.


Barátai hívták el Csengét megnézni ezt a helyet, ami annyira tökéletes, hogy mindenkinek látnia kell. A szezon kezdete óta az egész országból folyamatosan érkeztek az érdeklődők, csodájára jártak.

Megérkezésekor elé tárult a dombos tájon elterülő virágos rétek színkavalkádja: a katáng liláskékje, ami délutánra szégyenlősen húzta össze szirmait. Egy barack levelű harangvirág csokor a messzebb hajladozó tölgyfák árnyékában hűsölt. Tölgyfák – a szemében a legviccesebb levelű fák a földön, de legalábbis itthon. Méltóságteljes, mégis könnyed és játékos teremtményei a növényvilágnak. Aztán ott hajladoztak a méter magas citromsárga ökörfarkkórók, csoportokban versenyeztek a vad tátikák élénkebb sárgájával, de rivalizálásuk nem is számított igazán, a tavaszi zápor után zöldellt a fű, ami még telítettebb színeket kölcsönzött a tájnak. Ezt csak az érthette igazán, aki már látott eső után éledő természetet, hallotta a zivatar után ismét felzendülő tucatnyi énekesmadár csiripelését, akiket csak a tücskök és kabócák tudtak hangerőben felülmúlni. És ha az élet ilyen tobzódása még nem lett volna elég, megérkeztek a méhek. Ezek a sárga-fekete repülő csodák biztosították, hogy a látvány évről évre megújuljon.
Csenge lefeküdt a fűbe, amit lehetetlenül selymesnek érzett, és karját párnaként használva alulról figyelte, ahogy a kis állatok lelkiismeretesen végig járták a virágokat bibéről bibére, egyet sem hagytak ki.
Közeledő emberi hangokat hallott, és ahogy felemelte a fejét meglátta, hogy egy ötfős család érkezett a göröngyös földúton, végig a sárgásfehér bodzabokrok mellett. A növény nyitott tenyerű virággal várta a méheket, az emberben valóban terített asztal képzetét keltette. Beleszagolt a levegőbe, de nem érezte a várt édeskés illatot. Ha jobban belegondolt, semmilyen illatot sem érzett. Sem a bodzáét, sem a naptól felhevült földét, sem a fű kesernyésségét, amit nemrég tört meg azzal, hogy ráfeküdt.
Újabb méhecske szállt el előtte, de ezúttal poszméh, mind közül a legböszmébb, legszőrösebb. A méhek plüssmackója. Az állat lomhán tartott a bodzabokor felé, egy egész raj követte. Szőrös hátukba belebújt a nap fénye olyan hatást keltve, mintha maguk is ragyognának.
Szerette volna megfogni őket, érezni a fényt, ezért feléjük nyújtotta a kezét. Először csak egy szállt rá kíváncsian, majd hárman-négyen is követték. Nyitott tenyerén sétáltak, nektárt kerestek, majd mikor nem találtak, az ujjhegyén megállva kérdőn néztek rá.
A nő elszomorodott, amiért nem tud már semmit sem nyújtani nekik, így inkább felemelte a kezét jelezvén, hogy folytassák az útjukat és sóvárgással a szívében figyelte röptüket. Ez a hely tényleg gyerekkora vidékjére emlékeztette. Még egyszer beleszippantott a levegőbe, hátha megérzi a virágillatot, hátha csak a szaglása tréfálta meg, de újfent nem érzett semmit, ezért felkelt, leporolta szoknyáját és hiányérzettel telve elsétált.

Kint egy alig két centis beporzó drón szállt el előtte, szinte hang nélkül, szépség nélkül. A nő követte a tekintetével, míg a gép egyenesen a legközelebbi cseresznyefa virágára szállt, pontosan arra, amelyben még volt virágpor.
A rózsaszín fa mögött hatalmas zöld betűkkel virított a megnyitó felirata:

Digitális Természettudományi Múzeum – A méhek élete


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése